marți, 25 septembrie 2012

Rem , Mircea Cartarescu



Autor Mircea Cartarescu
Editura Humanitas
An aparitie 2008
Nr. pagini 184
Pret 22 ron, pe www.libris.ro

Am auzit cu totii despre nostalgicul scriitor roman Mircea Cartarescu, Rem este primul roman citit de Cartarescu...ma tot pregateam eu sa-l lecturez dar uite ca a venit si timpul...in aceast inceput de toamna plapanda :)

Pentur mine toate cartile sunt speciale pentru fiecare etapa parcursa in viata. Si daca specific ca mi-a placut aceasta carte, pai chiar asa si este.....argumentul ferm, consta in puterea de a exprima prin intermediul   recenziei cauza acestei placeri si apoi, daca voi dragi cititori reusiti sa intelegeti ceva.....(pai nu prea este ok!...pffff, de ce?! pentru ca in aceasta situatie, nu a fost suficient de intensa placerea mea si astfel, repede a fost deslusita de voi :)) inseamna ca domnul Cartarescu poate fi citit de toti. 

Romanul Rem, reda din persepctiva naratorului o lume a viselor, lumea in care visul in vis devine realitate. Este magnific aceasta contopire realizata de autor intre vis-viata si realitate-joc. Pana la urma, doreste sa dezvaluie codul care alcatuieste visul, visul frumos, romantic, plin de jocuri nevinovate, inocenta copilariei si iubirea usoara dar dura a varstei timpurii. 

Nu pot rezista tentatiei de a inchide cartea dupa finalul unei file....parca ma gandesc ca in urmatoarea pagina va fi descoperit si definit acest REM  !

Rem-ul e, intr-un fel, ca floarea asta de roua-cerului, un soi de capcana intinsa pretutindeni si totodata cu o rabdare infinita, un loc de trecere care asteapta ani in sir sa fie descoperit si apoi alti ani in sir pana sa ajunga la el singura fiinta care-l poate strabate....
 Pentru aceasta carte, recenzia va fi diferita....nu voi mai povesti pe scurt, nu mai punctez ideile cheie care alcatuiesc desfasurarea actiunii, nu mai divulg intriga....ci doresc sa scriu exact gandurile care mi-au ramas intiparite in emisfere din timpul lecturarii, pentru ca imi plac, scrierile care au continuitate cu visul. 
Imi place Mircea Cartarescu pentru ca reuseste sa apropie prin romanele sale cititorul de scriitor, si astfel se creeaza un tot unitar din care se dezleaga codurile care formeaza acest amalgan, denumit VIATA.

Unii sustin ca in REM ar fi un aparat infinit, un creier colosal care regleaza si coordoneaza, dupa un anume plan si intr-un anume scop, toate visele vietuitoarelor, de la visele de neconceput ale amibei si ale brandusei, pana la visele oamenilor. Visul ar fi, dupa ei, adevarata realitate in care se reveleaza vointa Divinitatii ascunse in REM.
Acest roman face parte din cartile romanesti cele mai bune!

Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;