miercuri, 29 august 2012

Sorgul rosu, Mo Yan


Cartea Sorgul rosu
Autor Mo Yan
An aparitie 2008
Editura Humanitas
Pret 42 ron, acum este la reducere pe libris.ro 33.6 ron


A trecut ceva vreme de cand nu am intrat sa va salut, insa uneori apar evenimente neprevazute si nedorite de nimeni care totusi ne acapareaza timpul, fie el destinat treburilor zilnice fie episoadelor de relaxare si uite asa...nu am mai avut ragaz sa ma ocup si de bloguletul meu :)
Am revenit cu o carte impecabila, Sorgul rosu - citita in vacanta; trebuie sa recunosc ca atmosfera si peisajul nu se potriveau sub nici o forma cu firul epic al acestui roman!...una cu alta, polurile opuse totusi se atrag:)).

Cartea, Sorgul rosu relateaza povestea terifianta de supravietuire a oamenilor proveniti din sate salbaticite, saracacioase, in care rosul aprins al lanului de sorg se imbina cu rosul bourgund al sangelui varsat. Romanul este structurat in 5 mari capitole, la randul lor alcatuite din mai multe subcapitole, prezentate atent, minutios de narator.

Actiunea romanului se desfasoara in perioada anilor '20 in China, in tinutul Gaomi continuand pana la sfarsitul anilor '30, ani marcarti de numeroase lupte si manifestari sangeroase. Gaomi reprezinta teritoriul numit generic "patria sorgului rosu", unde ne sunt povestite tragediile petrecute si simtite pe parcursul a trei generatii: nepot-bunic- fiu. Aceste manifestari sunt inchegate de armata japoneza, unde calaretii se strecurau bezmetic printre cocenii de sorg, pentru a invada teritoriul sorgului rosu, aducand o tulburare terifianta si de nesfarsit asupra localnicilor, lupte cauzate de foamete, crime, violuri, practici vrajitoresti, gesturi eroice si in final moarte.

Ca si personaje principale ale romanului, acestea sunt reprezentate de Dai Fenglian si Yu Zban'ao. Dai Fenglian, este o tanara magnifica, frumoasa, cu trasaturi feminine bine evidentiate, detinatoarea unei inteligente rar intalnite, reusind sa atinga inima capitanului Yu Zban'ao. Cu acest individ, cap al trupelor de rezistenta, frumoasa femeie formeaza un cuplu, deloc obisnuit, deoarece in jurul relatiei se deruleaza asa-zisa istorie a "clanului sorgului rosu". 
Dai Fenglian este si detinatoarea prin mostenire a unei impresionante averi, cu care dovedeste independenta si putere in fata capitanului de forte.

Oricine citeste aceasta carte, poate observa fara pic de efort multitudinea si inegalabila bogatie a detaliilor, care duc gandul in miezul luptelor, a foametei, a agresiunilor trupesti, verbale, traite de sarmanii timpului.

Autorul Mo Yan, recreeaza prin acest roman, inimaginabilele vieti ale anilor in cauza, invaluite intr-un protector de sange, moarte si de ce nu parfumul prafului de pusca.
Este un roman dureros, dramatic, tragic, insa pe alocuri, cu usoare tente romantice care adunate contureaza o carte ireprosabila - Sorgul rosu.  

Sorgul s-a inrosit, japonezii au venit, toata lumea gata, tragem cu armata!

Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;