sâmbătă, 4 august 2012

Pelerinii, Elizabeth Gilbert

Pelerinii


Cartea Pelerinii
An aparitie: 2010
Categoria: Literatura Universala
Editura: HUMANITAS
Nr. pagini: 224
Disponibil: librarie online Libris


Si... mi-am tinut promisiunea de a comanda cartea de pe libris.ro pentru a incheia seria doamnei Gilbert. Cand am citit prima carte a Elizabethei  Gilbert nu ma gandeam la faptul ca o sa-mi doresc sa aflu (cu un anume interes, recunosc) ce povestiri ne mai destainuie si in celelalte carti publicate, insa pe masura ce rasfoiam cate o carte imediat imi trecea prin minte ca ar fi interesant sa citesc si celelalte publicatii, romane ale doamnei G
Am facut bine, deoarece toate cartile au avut cate ceva picant, aparte, in care se contura si regasea aproximativ in proportie de 100% fiecare personaj construit, inventat sau chiar real fiind de autoare.

Cu Pelerinii a fost asa simplu...:)) pff...parca citeam povesti de pe timpul cand ajungeam acasa in dupa-amiezile din perioada scolii primare. 

Este o carte tare draguta....da, cuvantul caracteristic este chiar DRAGUTA!...sunt redate diverese povestioare in diverese locuri de catre diversi omuleti, cum ar fi cowboy, soferi de autobuz, hamali, stripperi, magicieni, patroni de bar, etc. 
Fiecare personaj in parte isi expune povestea din diferite colturi ale Americii, prin propriile cuvinte, idei, cu mai mult sau mai putin umor in functie de caracter, rang, personalitatea, gen, etc. 

Cartea se citeste extrem de usor si creeaza in acelasi timp o lume simpla, fara indatoriri, fara vulgaritati, rautati tocmai prin modestia personajelor. Pot sa concluzionez ca Elizabet are o mare dragoste fata de personajele ei si fata de oameni in general.....reda fiecare traire din perspectiva persoanei in cauza intr-un mod extrem de relaxant si fara prea multe menajamente. 

Totusi, exista o mare diferenta intre aceasta carte si de exemplu, bestsellerul Mananca, roaga-te, iubeste...diferenta expusa, prin tehnica complet schimbata a modului de plamadire a operelor. 
Tin sa mentionez, dupa parerea mea, Pelerinii este cartea ce trebuie atribuita/citita in special celor care iubesc lumea salbaticimii, a hergheliiilor, a hambarelor si a barurilor coordonate de cowboy. 

In aceasta carte se poate identifica complet latura masculina a autoarei, afirmand chiar ea in diverse jurnale precum ca, a fost nevoita sa realizeze imense sacrificii si eforturi pentru a intra cu adevarat in lumea barbatilor.

Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;