miercuri, 1 august 2012

Un bărbat intră în cameră, Nicole Krauss


Cartea Un bărbat intră în cameră
Editura Humanitas
Nr. pagini 247
An apariţie 2011
Preţ 28,00 Ron

Am citit cartea datorită titlului, care mi-a trezit interes pentru simplul fapt că este uşor ambiguu şi nu prea pot să-l asociez oricum, mai precis cu o acţiune intuitivă pe care sunt tentată să o derulez printr-o imaginaţie bogată (de care cred că sufer :)). Deci, curiozitatea m-a determinat să comand această carte de la librăria on line libris.ro le mulţumesc mult celor de la libris.ro pentru amabilitate şi promptitudine.

Romanul are ca prim personaj pe Samson Greene - un profesor tânăr ce predă la o facultate de engleză din Universitatea Columbia. Acesta, este căsătorit cu delicata şi gingaşa Anna, însă destinul a făcut astfel încât căsnicia lor să fie una scurtă, în pofida dragostei şi iubirii adevărate deoarece Samson a rătăcit în deşertul Nevada fiind găsit într-o stare deplorabilă (fără a mai ştii exact unde se află, care este adevărata sa identitate, aflat deci într-o amnezie puternică). Bărbatul este recuperat de către soţia sa, având grave tulburări psihice deşi fizic nu prezenta leziuni specifice unei anumite maladii.
În cele din urmă, recuperat şi consultat de specialişti, este diagnosticat cu o formaţiune de natură benignă la nivelul creierului. Este preluat de medicii care-i îndepărtează tumora benignă, o operaţie ce se dovedeşte a fi reuşită din punct de vedere tehnic-medical, însă, care lasă urmări mari asupra vieţii tânărului. 
Samson dovedeşte a fi posesorul unei amnezii periodice, îşi poate aminti viaţa doar până la vârsta de 12 ani, ceea ce reprezintă pentru Anna o adevărată luptă, în care ea cu calitatea dobândită de ruda apropiată a soţului are datoria de a salva două vieţi şi ulterior o căsnicie derulată perfect. 

Drama adevărată, bătălia pentru recuperarea amintirilor, a trecutului  începe pentru Samson prin dorinţa de a părăsi casa, soţia, tot ce era odată plăcut şi firesc în viaţa intelectualului. Anna va duce şi ea o perioadă greu de suportat alături de un străin care odată a fost iubitul şi apoi soţul perfect. Samsom devine pentru ştiinţă şi cercetare un cobai închis într-un laborator din Nevada, acceptând acest rol doar pentru speranţa că amintirile vor reveni si după perioada copilăriei într-o bună zi.

Cartea redă un roman misterios, cu o acţiune discretă dar totodată directă, reflectă aşa numitul roman vizionar. Romanul se clasează în rândul celor care îmbină normalul cu intelectul, redactat în proporţie de 85% din prisma intelectualului.

Pentru mine, cartea a fost deosebită prin faptul că mi-a pus la încercare capacitatea de a interpreta starea de inexplicabil, adică....acea trăire care de cele mai multe ori şi în diverse situaţii (mai bune sau mai rele) nu poate fi redată prin gesturi, cuvinte, nu poate fi exteriorizată în nici un mod.....ci doar definită ca şi stare de inexplicabil.

Lectură plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;