vineri, 11 mai 2012

Portretul lui Dorian Gray, Oscar Wilde (CITATE)

Psihologii au spus că există momente când pasiunea pentru păcat sau pentru ceea ce lumea numeşte păcat copleşeşte atât de tare un suflet, încât fiecare fibră a trupului, ca şi fiecare celulă a creierului, par să fie dominate de instincte irezistibile. În astfel de momente bărbaţii şi femeile îşi pierd libertatea propriei voinţe. Ei se îndreaptă spre sfârşitul lor ca nişte automate. Alegerea nu le mai aparţine, iar conştiinţa este fie distrusă, fie, dacă mai trăieşte, trăieşte pentru a da fascinaţie revoltei şi farmec nesupunerii. Când spiritul superior, acel luceafăr de ziuă al răului, s-a prăvălit din ceruri, a căzut ca un rebel. (pag. 173)

Orice impresie bună produsă de cineva îi aduce un duşman (spuse lordul Henry). Pentru a fi popular trebuie să fii o mediocritate. Nu şi cu femeile, spuse ducesa dând din cap, iar femeile conduc lumea. Te asigur că noi nu suportăm mediocrităţile. Noi, femeile, după cum spune cineva, iubim cu urechile, aşa cum voi, bărbaţii, iubiţi cu ochii, dacă iubiţi şi voi vreodată. (pag.179)

Cel mai groaznic lucru pe lume este plictiseala, Dorian. Este un păcat pentru care nu există iertare. Dar pe noi păcatul acesta nu ne va pândi, poate dacă aceşti oameni vor începe să vorbească despre asta şi la masa de seară. Trebuie să le spunem că subiectul este tabu. (pag. 185)

Moartea este singurul lucru care mă sperie. O urăsc. În zilele noastre poţi supravieţui la orice, în afară de asta. Moartea şi vulgaritatea sunt singurele două realităţi ale secolului nouăsprezece  pe care nu le putem face să dispară găsindu-le explicaţia. (pag. 193)

...nu te păcăli singur, viaţa nu este guvernată de voinţă sau intenţii.Viaţa este o chestiune de nervi, fibre şi celule alcătuite cu greutate, în care se ascunde gândul, iar pasiunea are visele sale. Te crezi în siguranţă şi puternic. Dar o singură schimbare a culorii dintr- o cameră sau un cer de dimineaţă, un anumit parfum pe care l -ai iubit cândva şi care aduce amintiri stranii cu el, un vers dintr - o poezie uitată peste care dai din întâmplare, un fragment muzical pe care nu l-ai mai auzit de mult...acestea sunt...lucrurile de care depinde viaţa noastră. (pag. 197)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;