vineri, 20 aprilie 2012

Fata cu cercel de perlă, Tracy Chevalier


Cartea Fata cu cercel de perlă se găseşte la o librărie online, Cărţi oferite de libris.ro, acum găsim şi cărţi în engleză
Autor: Tracy Chevalier
Preţ: 26,95 ron
Editura Polirom, 2003
Nr pagini: 305

Cartea -Fata cu cercel de perlă- a ajuns în posesia mea înaintea Sărbătorilor Pascale, astfel încât atunci cand oamenii din jurul meu aveau obligaţii importante de îndeplinit eu ma încurajam serios să încep a lectura romanul (eram nerăbdătoare să citesc cartea asemeni unui copil când primeşte o jucărie nouă într-o cutie şi nu are răbdare să-o deschidă:)).

Fata cu cercel de perlă este un roman în care ni se dezvăluie formarea sau naşterea mai bine-zis a unui tablou faimos pictat de pictorul Vermeer, îmbinată cu o ciudată poveste de dragoste şi mister, toate având loc într-un peisaj magnific descris de autoare redând starea socială din Olanda în jurul secolului al-XVII-lea.

Romanul începe prin a ne dezvălui adevărata viată dusă de clasa mijlocie dar şi de cei care fac parte din pătura mult inferioară lor- slugi, menajere, oameni de curte-din anii 1664-1676, ani în care totul se construia pe baza respectului, îmbinat ulterior cu sinceritatea pură şi iubirea adevărată; perioadă în care femeile (chiar şi fetiţele în jur de 14 ani) arătau un respect cuvenit bisericii, familiei, fiind evlavioase prin purtarea baticului (bonetei, în cazul personajului nostru principal  Griet) astfel încât nu se lăsa dezgolit nici măcar lobul urechii sau firele de păr, purtarea impecabilă a statutului de slujnică în casa unor oameni modeşti, totul reda parcă o perioadă gingaşă, nevinovată, virgină a timpului. 
Comunitatea în care-şi duce traiul fetiţa apoi femeia Griet, este formată atât din protestanţi cât şi din catolici, două grupuri diferite, cu principii şi percepţii total opuse în ceea ce prevede biserica, tablourile religioase, familia, căsătoria ca şi instituţie, etc. dar care încearcă să-şi apere credinţa cu multă înverşunare şi curăţenie sufletească. 
Personajul principal, tânăra Griet, protestantă la origine este total speriată de chipul personajelor arătate în tabloul Răstignirii, operă realizată tocmai de stăpânul casei în care slujea-pictorul Vermeer, pentru care serile devin stranii privind tabloul religios ore în şir, fără voinţă proprie înainte de a adormi.

Sunt fascinată de această minunată autoare deoarece reuşeşte prin cartea ei, prin simpla  redare de poveste să mă ducă direct în lumea imaginată; prin dezvăluirea succintă, fără prea multe fraze complicate, Tracy Chevalier are darul menit de a combina frumosul cu neajunsul, urâtul cu saţietatea, toate pentru care noi cititori fiind, să beneficiem de clarele trăsături ale personajelor conturate uşor, fără agitaţie în colţurile minţii.

Griet este învăluită de misterul care se abate asupra operelor de artă realizate de Veermer, este fascinată de întreaga creaţie a bărbatului, pornind de la modul de preparare a vopselelor, de îmbinare a culorilor ajungând până la suferinţa proprie dată de propria slăbiciune faţă de bărbatul dorit şi poate iubit fără de voie. 
Pe parcursul romanului se conturează o relaţie înfiripată între slujnică şi stăpân astfel încât eşti ţinut în suspans până spre finalul cărţii, când nu-ţi dai seama de trecerea de la o etapă la alta a vieţii personajelor, făcută cu gingăţie de către doamna Chevalier.

Cât timp am lecturat frumoasa carte, am avut instală o stare de nemulţumire, de măcinare interioară, de milă pot să-o numesc chiar, şi sincer nu sunt sigură de ce? poate că am trăit intens rolul tinerei Griet, poate că-mi imaginam fără de voie viaţa propriei familii în momentele când tatăl tinerei suferea pe întuneric, poate am trăit intens clipa în care micuţa surioară a părăsit această lume, etc...

....nu ştiu sigur care este răspunsul!... dar, însă, sunt ferm convinsă că o astfel de carte îţi poate arăta de departe şi fără prea mult efort adevăratul tău suflet, adevărata ta inimă!

2 comentarii:

roberts spunea...

foarte frumos ai scris iar finalul chiar m-a emotionat. am auzit despre aceasta carte, despre autoare, sper doar sa am ocazia s-o citesc si eu:)

Anda Ancuta spunea...

Mulţumesc pentru remarcă! Ma bucur să aud că o mică parte din dorinţa ta de a citi cartea este datorită postării :)
Mult succes!...şi cartea o poti găsi la o librărie on line :))

Trimiteți un comentariu

 
;