vineri, 27 aprilie 2012

Dispariţia, Tess Gerritsen



Cartea: Dispariţia
Preţ la o librărie online: 24,99 ron
Editura: Rao, 2011
Nr. pagini: 352

Trebuie sa încep prin a lăuda şi a aduce numai gânduri de bine doamnei Gerritsen dar şi implicit, romanului în cauză - Dispariţia. Cartea am primit-o de la o libărie online şi mulţumesc pentru acest dar, ales şi dorit totodată, de mine. 

De când am început să citesc prima pagină a cărţii, am ştiut că va fi romanul a cărui acţiune - cu cea mai mare dorinţă - vreau sa o desluşesc; însă, concomitent mi se înfiripa şi ideea de a nu ajunge cât mai repede la ultimul capitol (finalul romanului) astfel încât să nu se sfârşească, sau mai bine să nu părăsesc atmosfera, trăirile instalate în adâncul sufletului în urma imaginaţiei trezite şi înfiripate în substanţa cenuşie datorate scriitoarei Tess Gerritsen.

Romanul thriller de faţă, prezintă prin împletirea armonioasă şi jucăuşă a câtorva planuri o puternică luptă de supravieţuire şi dorinţă de viaţă  a personajului central al cărţii, care este întruchipat de femeia-minune Jane Rizzoli, de profesie poliţistă (unul din planurile acţiunii).
Apoi, ne este prezentată şi descrisă fără prea multe detalii, viaţa trăită prin prisma profesiei, a tinerei Maura Isles, medic legist care se pare că va avea parte de cumplite momente dramatice şi frenetice în timpul desfăşurării obligaţiilor survenite, datorită funcţiei pe care o deţine.
Jane Rizzoli este căsătorită cu un bărbat pe nume Gabriel, care ocupă un post destul de bine clădit în cadrul trupelor FBI, astfel încât formează un cuplu, o familie frumoasă, în care responsabilităţile nu pot fi împarţite în mod egal şi ulterior, nu pot fi net delimitate de profesie. 
Vă daţi sema!... într-o familie de poliţişti, ambii parteneri au mai mereu câte un conflict interior de rezolvat, un zbucium intern, mereu intervenind atunci când parcă, parcă s-ar instala binecuvântata armonie în casă, astfel încât, cu greu pot trăi şi se pot bucura de liniştea căminului: chiar şi atunci când Jane ar trebui să savureze din plin momentele aducerii pe lume a unui îngeraş (primul copil) nimeni şi nimic nu o pot încadra în tipologia clasică a femeilor însărcinate.

Am fost copleşită de trăirile şi chinurile prin care a trecut, la care a fost supusă, martoră (uneori) tânăra mămică minune (aşa vreau să o definesc); un frumos eveniment care pentru majoritatea femeilor este venit ca şi o binecuvântare - naşterea propriului copil - pentru Jane a devenit un adevărat coşmar, deoarece aceasta este luată drept ostatic (împreună cu alţi oameni) într-o luptă incertă, în care şi-au făcut simţită prezenţa durerile facerii cumulate cu chinul psihic şi fizic instalate asupra păcătoasei femeii. 

Sunt extrem de fascinată de toată acţiunea romanului, este o carte cum foarte rar îţi este dat să citeşti; toată această impresie care  mi-am format-o se datorează în mare parte autoarei Tess Gerritsen, firesc.
Prin opera sa mi-a imprimat acea imagine a femeii puternice, a femeii gingaşe, care încercă să cumuleze şi să asocieze susţinerea familiei prin puterea profesiei dar şi prin iubirea nerecunoscută şi inconştientă (uneori) a bărbatului ales.

Maura Isles, cum am specificat mai sus, medic legist de profesie are parte de o cumplita trăire la sfârşitul  unei zile obişnuite de muncă, când aflată în morga spitalului central, observă cum din camera frigorifică, o femeie considerată moartă realizează uşoare mişcări ale membrelor deschizând şi ochii. Acest presupus cadavru de femeie, este găsit în apa Hingham Bay, adus apoi de poliţie la institutul de medicină legală, face ca intriga romanului să capteze un puternic mister al originii; din clipa în care mortul este dus la spitalul de urgenţe pentru a fi resuscitat până când această femeie ajunge să omoare un agent de pază, ia diverşi ostatici printre care se găseşte şi mama minune-eroina Jane, totă acţiunea cărţii devine extrem de captivantă şi învolburată.

Totuşi, în cele din urmă, scriitoarea deţine harul de a ne desluşi cine este femeia presupusă moartă, disperată şi care este planul urmărit de aceasta; dezvăluire redată prin imaginea conferită de Jane care va descifra misterul şi care va da dovadă de o forţă ireală atunci când fie este adusă în pragul morţii fie este redescrisă în viaţa liniştită din sânul familiei.

Vă doresc tuturor, vouă cititorilor, să aveţi şansa şi posibilitatea de a parcurge aceste fascinante pagini ale cărţii de faţă, pentru a trăi prin propriile voastre simţuri tot ceea ce am încercat să expun eu prin simplul meu limbaj, toate conturate de ciudatul şi misteriosul sentiment al mulţumirii sufleteşti de care am beneficiat!

p.s.: este o minunăţie de carte, o carte recomandată din toată inimioara şi sulfeţelul unei tinere de 27 de ani!

Să aveţi spor în derularea paginilor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;