marți, 15 ianuarie 2013

Minciuni pe canapea, Irvin D. Yalom


Cartea Minciuni pe canapea
Autor Irvin D. Yalom
Editura Humanitas
Pret 39 Ron
Nr. pagini 392
Categoria Literatura universala

Am citit cartea in urma unei decizii luate impreuna cu o persoana speciala pentru sufletul meu, am tinut cont si de parerea ei si am comandat de la o librarie on line acest roman. La o prima revizuire a cartii, mai exact a randurilor citite, cred ca nu a fost o decizie extraordinar de buna,  insa, consider ca putea fi si mai rau  :))! De ce fac aceasta afirmatie in legatura cu romanul de fata?!...pai...

De la inceput am avut un contact brusc cu un limbaj dur, vulgar, foarte direct utilizat de autor, limbaj pe care nu ma asteptam sa-l intalnesc intr-un asemenea roman! Recunosc, nu mai citisem nici o carte scrisa de Irvin D. Yalom, deci trebuia sa-mi asum orice risc...cred ca nu am fost inca pregatita pentru a descifra un roman care trateaza psihanaliza intr-un mod amuzant. Dar pe langa aceasta neplacere a mea, consider ca tema romanului este deosebit de interesanta - evaluand  emotionant  starile interioare  proprii fiecarui om, dezvaluind problemele care pana la urma macina sufletul individului. Din acest motiv,  pentru prima data pe  blog, am sa postez descrierea oficiala a cartii!

Increzator in propriile forte, tanarul psihanalist Ernest Lash nu ia in seama sfaturile mentorului sau, Marshal Streider, ci recurge, in timpul sedintelor de terapie, la tehnici experimentale. Insa, in ciuda infatuarii psihiatrilor, mintea omeneasca este un teritoriu inca necartografiat si plin de primejdii: stabilind o relatie sincera - crede el  - cu o noua pacienta, Carolyne Leftman, Ernest isi deschide tainitele sufletului si devine vulnerabil, neavand habar ca femeia pe care isi inchipuie ca o trateaza doreste de fapt sa- l manipuleze si sa- l distruga.

Prins intr-o paradoxala relatie terapeutica, in care figura autoritara a medicului a cedat tentatiei confesiunii si i se supune pacientului dominator, Ernest va descoperi nebanuite adevaruri incomode despre sine si despre natura umana, ale carei taine credea ca le cunoaste.


Lectura placuta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;