duminică, 15 aprilie 2012

Valentine, Adriana Trigiani


Nu stiu de cum mi-am facut un asa-zis ritual pentru a cumpara revista Joy in fiecare lună (mosulică drag are o rubrică preferată, şi poate asta mă determină să-i îndulcesc zâmbetul în urma documentării :)) şi nu e rău deloc, pentru că au fel de fel de oferte, precum: achiziţionezi revista şi poţi primi o carte cu un preţ modest. 
Cartea Valentine de Adriana Trigiani a fost prima din această ulterioară colecţie (acum sunt la zi cu toate volumele de cărţi ce au apărut odată cu numărul nou al revistei).

Este o carte uşoară, cu o intrigă simplă, cu un deznodămant ce se lasă parcă aşteptat însă totuşi, totul capătă o altă întorsătură atunci când mintea omului este limpede, clară sau chiar iluminată datorită unor conjuncturi şi persoane mult mai înţelepte (nu obligatoriu datorită vârstei înaintate ci poate mai degrabă nivelului constant de cumpătare) decât personajul principal (în cauză). 
Romanul este structurat pe 12 capitole, fiecare cu un titlu sugestiv desfăşurării acţiunii (nimic deosebit până acum) care cred eu, vine în ajutorul cititorului dacă se află cumva într-o gaură complexă a imaginaţiei :)). 
Ce este însă deosebit romanului?! avem şi o astfel de rubrică! 
Păi, să vă zic aşa: la sfârşitul cărţii există o mică listă cu ceva reţete-bonus inspirate de personajele din carte (acum să nu vă gânditi că este o carte în care acţiunea se derulează în jurul meselor sau a mâncărurilor deochiate însă acest bonus se datorează în parte personajului principal Valentine Roncalli, o tânără care iubeşte şi savurează toate tipurile de preparate culinare). Recunosc, este o idee ingenioasă pentru autoare deoarece vine în ajutorul bucătăreselor, aşa-zis 2 în 1 ( o lectură frumuşică, relaxantă împletită cu o mini rubrică culinară, numai bună de pus în aplicare).

Tânăra Valentine Roncolli este nepoata şi ucenica maestrei artizan Teodora Angelini; aceasta îşi doreşte cu ardoare să salveze afacerea familiei din Greenwich Village, New York, aflată în pragul falimentului (promisiune făcută şi dorit de respectat în memoria bunicului mort cu 10 ani în urmă). Afacerea este reprezentată de micuţa firmă (şi ultima) de pantofi Angelini, din Greenwich Village, care realizează încălţăminte de lux la comandă (în mod special pentru miresici) de peste o sută de ani. Pentru a salva afacerea, Valentine trebuie să o modernizeze, să o aducă în secolul XXI astfel încât este supusă unor conflicte cu alţi membri moştenitori ai familiei (în deosebi, fratele său).
Viaţa tinerei (să fiu drăguţă şi pe placul doamnei Trigiani, deoarece Valentine se încadrează în categoria femeilor adulte- are 33 spre 34 de anişori) se împarte între datoria faţă de familie, povestea de dragoste cu maestrul bucătar Roman Falconi şi provocarea profesională oferită de şansa de a participa la competiţia organizată de un prestigios magazin newyorkez. 
Pe lângă povestea de iubire dintre Valentine şi Roman se mai întrevede o altă frumoasă şi înţeleaptă dragoste, însă de această dată o să vă las să descoperiţi singuri despre ce fel de iubire este vorba ! :) 
Personal nu cred în instituţia căsătorie dar mi- a fost demonstrat prin aceast roman că totul vine de sus şi este posibil să ai parte de ceea ce nu crezi, cu adevărate revelaţii şi implicit cu un conţinut şi final de poveste îmbucurător.

Călătorind în Italia să înveţe tehnici noi şi să găsească materialul cel mai potrivit pentru pantofii cu care îşi va doborâ adversarii, Valentine îşi descoperă propriul simţ artistic, dar şi un secret de familie care îi va schimba viaţa într-un mod cu totul neaşteptat.

Una cu alta este o carte dulcică, ce oferă cititorului pasionat o redare a experienţelor vieţii împlinite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;