duminică, 4 martie 2012

Maestrul si margareta - Mihail Bulgakov

Mihail Bulgakov
Maestrul si Margareta, ed. Humanitas Fiction, 2007
Pret: 49 ron la librarie on line
Am sa scriu cate ceva despre cartea lui Bulgakov ( in acest moment ) deoarece A. mi-a cerut parerea  ( avand cartea insa nu a rasfoit-o inca ).
 De la bun inceput afirm ca este un roman destul de greu de descifrat deoarece actiunile se desfasoara pe mai multe planuri - de ex. in cer unde are loc judecata lui Iisus de catre Pontius Pilat si timpul real - actiunea desfasurandu-se in anii 30 in Moscova, unde se incearca o infiripare si apoi o traire intensa a unei iubiri misterioase intre Maestrul si Margareta.
Ce nu prea mi-a placut in acesta scriere de fictiune a fost trecere brusca ( perceputa de mine ) in timp si in spatiu,de la fictiune la realitate si invers, care a creeat o oboseala a mintii atunci cand citeam, de parca nu aveam starea necesara sa trec din timpul real in spatiul ceresc ( sincer, am avut de gand sa renunt la ea ).
 De remarcat este totusi reusita perfecta (chiar pot sa zic) a intrepatrunderii dintre biografia reala ( redata de Maestrul ) si lumea fantasticului (absurda ). Cred ca autorul a reusit sa se joace cu mintile (bolnave dar si sanatoase) ale personajelor astfel incat tu ca cititor sa nu prea poti descifra unde este adevarul, unde se ascunde minciuna, unde planeaza magia neagra, care este rolul implicarii religiei si a bisericii.
 A reusit sa atribuie aproximativ tuturor personajelor interpretari ale sfintilor din Biblie, ex.: Margareta mereu indurerata, suferinda asemeni Madonnei ( Maia donna, in rusa), Maestrul joaca rolul lui Yeshua, Moise este interpretat ca fiind de fapt Iisus, a contopit fortele binelui cu ale raului, a divulgat unele simboluri predestinate magiei negre si intruchiparii diavolului.
 A dorit sa scoata in prim plan fortele diavolesti, astfel incat nu s-a reusit o trecere peste suferintele umane, puterea fiind de partea fantasticului pana la sfarsit; destinul celor doi - Maestrul si Margareta - sfarsindu-se tragic, dorinta Maestrului fiind linistea absoluta si nu lumina puternica.
Una cu alta, este un roman figural care merita citit insa ai nevoie de o puternica concentrare a mintii pentru a face trecerea spontana (asemeni autorului) in timp si spatiu. Din cate stiu literatura americana a aprecita forte mult acest roman figural.

2 comentarii:

Cealaltă Ancuță spunea...

Uite că am aflat un lucru nou astăzi, și anume de existența romanului figural. M-ai făcut curioasă și mulțumesc, voi mai face săpături pe tema asta și sper în curând să citesc și cartea. :)

Anda Ancuta spunea...

Cu mare placere...si mult spor )))!

Trimiteți un comentariu

 
;