duminică, 11 martie 2012

Ceaunul, Kiyoko Murata

Ceaunul, Kiyoko Murata
ed. Humanitas, 2011
pret: 15 ron ( direct de la librarie )
Asa cum am scris acum cateva zile imi doream sa citesc Ceaunul - de vina este C.V..Cum am reusit sa fac rost de minunata carte ( am gasit- o cam greu ) am lasat totul deoparte si repede mi- am pregatit camera pentru a ma delecta cu micutul roman.
Cartea se citeste foarte usor, este relativ micuta ( 90 de pagini ), totul este redat din prisma unei domnisoare de 17 ani care-si petrece o parte din vacanta de vara la bunici ( mai corect alaturi de bunica ) in Japonia, insotita fiind de fratele mai mic si inca doi verisori. Acestia ajung la bunica deoarece parintii lor hotarasc sa - si revada rudele din Hawaii. Romanul nu este deloc complicat, povestea este simpla, fara a avea o intriga greu de deslusit. 
Dar ce este totusi deosebit in aceasta carte? ce o face a fi atat de calda si de primitoare pe masura ce parcurg rand cu rand? Am gasit repede si raspunsul......in timp ce rasfoiam paginile imi vedeam copilaria minunata de care am avut parte ( la bunica in vacante, impreuna cu verisorii mei, zilnic pregatind masa singura sau mai tot timpul ajutata de bunica....pfff ce momente minunate, gingase, curate....)
Micuta tanara participa alaturi de bunica in pregatirea alimentelor pentru a prepara diverse sortimente de mancaruri, unele chiar noi pentru bunica ( motivul fiind in principal mancarea dubioasa si fara gust pregatita de bunicuta ce purta placa ), preparand mancarurile in ceaunul mare, greu, negru si vechi al bunicii. Sunt redate fel de fel de amintiri, unele mai triste altele mai frumoase, uneori nu stii exact daca e adevar curat sau fictiune ( datorita memoriei de 80 de ani a bunicii ) dar toate aceste redari sunt vizibile din fundul ceaunului vechi.  
Totusi Tami (tanara de 17 ani ) nu reuseste sa afle adevarata sa identitate, totul ramne un mister deoarece bunica nu poate reda cursiv sirul intamplarilor petrecute cu 60 de ani in urma. Memoria sarmanei batranici este cam incerta, trece de la o afirmatie la alta astfel incat se creeaza dintr - o singura poveste mult mai multe: nu te poti baza pe memoria bunicii !
Spre finalul romanului parca am simtit o durere in suflet cand am vazut ca frumoasa vacanta este perturbata de nelinistea sufleteasca care - si face culcus in inima lui Tami ( nu mai stia exact daca mama actuala este mama ei, daca este un orfan sau are parintii alaturi, daca este necesar sa fie mai blanda cu fratele mai mic sau nu, etc )
Una cu alta, recomand cu incredere aceasta cartulie tuturor ce vor sa - si reaminteasca anii copilariei, mai ales daca au avut parte de vacante petrecute in preaja bunicilor sau la tara. Este un roman plin de emotie, caldura, un roman ce -ti reda zmbetul in suflet.
P.S. : multumesc bunicii care m - a crescut! Sarut mana dumneaei !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
;