An aparitie: 2012
Autor: Siri Hustvedt
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 189
Preţ, acum la reducere: 18,36 lei
De ce am citit această carte?! Pai ...într-o primă fază titlul mi -a captat toată atenţia şi curiozitatea deoarece sună destul de ciudat (e cam imposibil vara fără bărbaţi....în zilele noastre!:)))) ca apoi văzând pe scurt ce presupune acţiunea romanului să mă decid în a o achiziţiona de la librăria on - line şi să o răsfoiesc ulterior pe îndelete...
Personajul principal este reprezentat de o femeie ajunsă la vârsta maturităţii, de 55 de ani pe nume Mia Fredricksen, o femeie împlinită, cu o carieră universitară în spate, poetă cu un oarecare renume. Romanul de faţă debutează cu o destrămare a universului eroinei şi anume, faptul că bărbatul cu care a împărţit acelaşi pat şi aceeaşi casă timp de 35 de ani o anunţă că doreşte să facă o pauză privind căsnicia lor. De menţionat că Mia şi Boris Izcovich aveau împreună o fetiţă - Daisy şi ea deosebită prin faptul că devenise actriţă.
Problema acestei pauze constă în înlocuirea soţiei cu o franţuzoaică, destul de cochetă şi frumoasă cu aproximativ 20 de ani mai tânără ca Boris.
Pauză o aduce pe Mia într-un azil diagnosticată fiind cu o uşoară psihoză. După această cădere nervoasă, femeia se întoarce în Bonden, oraşul copilăriei unde alături de mama şi prietenele ei (mult mai bătrăne, fericita tânără avea 75 de ani:)) din azil se chinuie să treacă cu brio acest episod teribil, conştientă fiind, că deţine o problemă nervoasă de moment şi se poate vindeca prin răbdare şi prin celelalte activităţi întreprinse. Astfel, împreună cu un grup de fete cărora le ţinea un curs de poezie trece prin fel şi fel de episoade mai mult sau mai puţin plăcute, dificile, incitante însă toate vor avea până la urmă sfârşit.
Femeia descurajată, dezamăgită beneficiază şi de sprijinul surorii sale Bea, care se hotărăşte să-i facă o vizită, în casa unde locuieşte acum cu chirie pentru a o îmbărbăta şi a o simţi cum era odată când se jucau în curtea casei părinteşti; a avut şi rol de somnifer asupra Miei, deoarece a adus un somn profund şi liniştit când a simţit-o în patul mare şi rece al camerei.
După perioada întunecată, Mia începe să fie iar curtată de fostul bărbat, prin tot felul de intermediari (mesaje, internet, scrisori, chiar propria fiică) însă aceasta decide dacă va salva căsnicia cu o singură şi mare condiţie: Să fie curtată de Boris!
Cartea, O vară fără bărbaţi, este scrisă la persoana întâi în care autoarea doreşte ca noi cititorii, prietenii ei să ne descoperim oarecum sinele, (îndeosebi dacă suntem femei) o carte în care sunt detaliate diferenţele dintre sexe, o carte în care ne este redat întreg fenomenul numit - recuperare, poate chiar şi o maturizare deşi eroinele romanului sunt trecute bine de prima tinerete, o carte despre o remarcabilă scufundare în universul profund al feminităţii.
A fost o carte din care pot extrage unele învăţături, şi anume că niciodată nu trebuie să te încrezi în totalitate celui care-ai spui (poate într-un moment de euforie şi maximă sinceritate) că este mai mult decât întreg Universul pentru tine, că în acelaşi timp reprezintă sfera ta de inspiraţie şi completare, că faci mult mai multe datorită/pentru el, una cu alta că-l iubeşti cu toată tăria şi sinceritatea pe care o deţii!
Ecranul se întunecă!